Korisnički alati

Site alati


hr:oblak:slanje_email_i_sms_poruka

Razlike

Slijede razlike između dviju inačica stranice.

Poveznica na ovu usporedbu

hr:oblak:slanje_email_i_sms_poruka [21/08/2018 08:31] (trenutno)
Redak 1: Redak 1:
 +====== Slanje email i SMS poruka ======
 +
 +Sastavni dio aplikacija: [[hr:oblak:stranke-clanovi]], [[hr:oblak:udruge-clanovi]], [[hr:oblak:sistem-pod]], [[hr:oblak:sistem-radnici]], [[hr:oblak:sifarnici-part]], [[hr:oblak:crm-index]], [[hr:oblak:crm-pot]]
 +
 +Princip slanja email i SMS poruka je uvijek isti bez obzira iz koje aplikacije se provodi. U nekim aplikacijama nije ugrađena mogućnost slanja SMS poruka. Ukoliko nije ispunjen jedan od slijedećih preduvjeta, poruke se neće poslati.
 +
 +===== Preduvjeti za slanje email poruka =====
 +  - Tvrtka (udruga, stranka) mora imati upisane sve ispravne podatke o svom SMTP serveru. To je server preko kojeg tvrtka ili stranka šalje svoje email poruke.
 +  - Korisnik mora imati označeno polje da smije slati email poruke. To može označiti samo administrator tvrtke, stranke ili udruge.
 +
 +===== Preduvjeti za slanje SMS poruka =====
 +  - Tvrtka (udruga, stranka) mora imati upisane podatke o SMS gateway uređajima koje je zakupila. Može zakupiti jedan ili više uređaja kojima se raspodjeljuje slanje SMS poruka.
 +  - Korisnik mora imati označeno polje da smije slati SMS poruke. To može označiti samo administrator tvrtke, stranke ili udruge.
 +
 +===== Postupak =====
 +
 +Slanje email i SMS poruka odvija se u više koraka:
 +
 +  * Izabrati subjekte (članove, zaposlenike, korisnike, potencijale ...) kojima želite poslati istu poruku. To možete učiniti na dva načina:
 +    - Tražilicom izabrati skupinu subjekata i kliknuti na tipku <Pošalji svima email> ili <Pošalji svima SMS>. Ove tipke se nalaze na dnu tražilice.
 +    - Izabranu listu možete dodatno suziti tako na listi (s desne strane) označite samo one subjekte kojima želite poslati poruku) i kliknete na tipku <Pošalji email> ili <Pošalji SMS>.
 +  * Pojavit će se dijalog za slanje poruke. Treba malo pričekati.
 +  * Upišite tražene podatke u odgovarajuća polja i kliknite na tipku <Prihvati>
 +
 +Na dnu dijaloga stoji poruka koja vam govori na koliko adresa će biti poslana. Možda ste označili 100 članova kojima želite poslati poruku, a ovdje stoji da će biti poslano 80 poruka. To znači da je 20 subjekata, u svojim podacima, označilo da ne želi primati tu vrstu poruka (SMS ili email).
 +
 +==== Dijalog za slanje email poruka ====
 +
 +Sastoji se od dva polja koja trebate upisati:
 +  * **Tekst** - ovdje možete izabrati jedan od ranije upisanih tekstova koji želite sada poslati. Klikom na tipku <**+**> dobit ćete prozor za upis novog teksta. Tekstove možete upisivati i održavati u opciji [[hr:oblak:sms-email_txt|Vaše ime > Email tekstovi]].
 +  * **Datum** - upišite datum i vrijeme kada želite poslati poruku. Na taj način, možete unaprijed pripremiti poruke koje neće biti poslane prije upisanog datuma i vremena.
 +
 +Poruke se ne šalju odmah, nego se spremaju u posebnu tablicu odakle se postepeno šalju. Poruke na čekanju kao i one koje su već poslane možete vidjeti i održavati u opciji [[hr:oblak:sms-email_msg|Vaše ime > Email poruke]]. Ako se predomislite u vezi slanja poruka, ovdje još uvijek možete izbrisati one koje još nisu poslane.
 +==== Dijalog za slanje SMS poruka ====
 +
 +Sastoji se od tri polja koja trebate upisati:
 +  * **Poruka** - ovdje možete izabrati jedan od ranije upisanih tekstova koji želite sada poslati. Klikom na tipku <**+**> dobit ćete prozor za upis novog teksta. Tekstove možete upisivati i održavati u opciji [[hr:oblak:sms-tekstovi|Vaše ime > SMS tekstovi]]. SMS tekstovi razbijeni su u 5 skupina po 160 znakova. Znakovi 'šđčćž' prevode se u 'sdccz'.
 +  * **Poslati dana** - upišite datum i vrijeme kada želite poslati poruku. Na taj način, možete unaprijed pripremiti poruke koje neće biti poslane prije upisanog datuma i vremena.
 +  * **Vrijedi do** - ovdje možete, ali ne morate, upisati datum i vrijeme do kada treba poslati poruku. Ukoliko se iz bilo kojeg razloga ne pošalje do tog vremena, neće se ni poslati. Na taj način se izbjegava plaćanje računa za slanje poruka koje više nisu relevantne (npr. poziv na sastanak koji je već završen).
 +
 +U dijalogu se prikazuju još tri polja: tvrtka, odjel i email adresa na koju će se slati eventualno primljeni odgovori (uvijek se nađe netko tko će pristojno zahvaliti).
 +
 +SMS poruke se, također, ne šalju odmah, nego se spremaju u posebnu tablicu odakle se postepeno šalju. Poruke na čekanju kao i one koje su već poslane možete vidjeti i održavati u opciji [[hr:oblak:sms-sms_msg|Vaše ime > SMS poruke]]. Ako se predomislite u vezi slanja poruka, ovdje još uvijek možete izbrisati one koje još nisu poslane.
  
hr/oblak/slanje_email_i_sms_poruka.txt · Zadnja izmjena: 21/08/2018 08:31 (vanjsko uređivanje)